Història de la Torrassa

La Torrassa del Moro és una torre cilíndrica, lleugerament cònica que presenta una base d'època romana de 9 filades de grans carreus de granit encoixinats, i un nivell superior possiblement medieval de carreus de granit però més petits i amb zones irregulars.

Característiques de la Torrassa del Moro
Altitud: 415,4 m.
Alçada total: 12'80 m.
Alçada de la part romana més antiga: 4'36 m.
Circumferència de la base: 29'60 m.
Diàmetre interior: 5'50 m.
Diàmetre exterior: 9'34 m.
Gruix del mur: 2'00 m.
Material: Pedra granítica encoixinada de 60x45 cm 9 filades de 36 carreus.

La Torrassa del Moro ha estat excavada en diverses ocasions. L'historiador Gomis (1883) diu (i encara amb inseguretat) que creu que es va trobar una moneda de Gordiano. Però no tenim més dades cronològiques i pel seu tipus constructiu tampoc queda clara la seva datació. Es creu que és del segle II a.C.

El 1906, el senyor Francisco Teixidó, molt aficionat a la caça, va adquirir una part de la finca de Can Puigvert, amb les ruïnes de la Torrassa del Moro, llavors plena de bestioles salvatges i més tard la resta de la propietat, on va fer construir un xalet de pedra. La Torrassa del Moro la va convertir en pavelló de caça fent construir dos pisos més, amb parets de pedra, el primer per a cuina i menjador, amb un gran finestral i el segon per a dormitoris. Des del segon pis, per una escala de fusta, es pujava al terrat de pronunciada pendent, sostingut per jàsseres i bigues de ferro. Des del terrat a 13 m d'altura sobre el vessant de la muntanya s'albirava tota la comarca, les serralades del Maresme i una retallada de mar.

Des de mitjan segle XX, la Torrassa del Moro va començar un procés d'abandonament i va ser objecte d' espoliacions i agressions. En els anys 90 es va tancar i es van tapiar totes les finestres.

El 2010 es van iniciar les obres de la seva restauració i van finalitzar el 2011.
L'objectiu principal d'aquesta restauració, va ser evitar el deteriorament i facilitar la seva visita. Finalment, el dia 28 de març de 2011 va tenir lloc la inauguració d'aquesta restauració.

A partir del mes de març del 2013, es va obrir al públic tots dissabtes, diumenges i festius de 9 a 13 h.


La Torrassa recentment restaurada.

La seva restauració està tenint un gran èxit.